13 maart 2008

Piet Arfeuille gaat theaterMalpertuis leiden



Regisseur Piet Arfeuille volgt op 1 januari 2010 Bob De Moor en Danny Keuppens op als artistiek leider van Theater Malpertuis. Dat meldt het nieuwe bestuursduo bij Theater Malpertuis Dimitri Casteleyn (Gedelegeerd Bestuurder) en Wim Vanseveren (Voorzitter). “Ik ben blij met deze volgende stap in mijn artistieke loopbaan”, zegt Piet Arfeuille.

Bob De Moor en Danny Keuppens staan sinds 2002 aan het roer van Theater Malpertuis. Hun contract loopt tot het einde van de huidige subsidieperiode (31 december 2009). Enkele maanden geleden beslisten ze, in overleg met de Raad van Bestuur, geen optie te nemen op een verlenging. Daarop besloot het nieuwe bestuursduo een vernieuwende richting in te slaan en gingen Casteleyn en Vanseveren op zoek naar een geschikte opvolger. Die vonden ze in de persoon van Piet Arfeuille. “Het ligt in de bedoeling ook grote zaalproducties te gaan maken met Theater Malpertuis alsook coproducties aan te gaan met Nederlandse theaterhuizen”, vervolgt Piet Arfeuille.

De keuze voor Arfeuille is een logische keuze: hij maakte in het recente verleden twee zeer gewaardeerde producties bij Theater Malpertuis (Kill the old, torture their young en Vincent.Arthur.Marcel.). Verder was hij in de jaren negentig roerganger van het Ardooise Theater De Schaduw en is een leidinggevende positie hem dus niet vreemd.
Arfeuille regisseerde de voorbije jaren een aantal spraakmakende grote zaalproducties (o.m. Romeo en Julia en Hamlet bij HETPALEIS), naast kleinere, meer experimentele producties (o.m. Are you ready, are you ready for love, Woyzeck, Tagestöter).

De eerste taak voor Arfeuille wordt nu het schrijven van het subsidiedossier 2010-2012, dat moet ingediend worden voor 1 september. Daartoe zal Arfeuille in de komende maanden gesprekken voeren met diverse makers. Daarna begint hij aan Metamorfosen, een productie (naar Ovidius, met Mieke De Groote, Gilles De Schryver, Günther Lesage en Tania Van der Sanden) die in maart 2009 in Theater Malpertuis in première gaat, meteen de 150ste productie van Theater Malpertuis. Vanaf 2009-2010 stelt hij de programmering van Theater Malpertuis samen. In dat seizoen staat er alvast een coproductie gepland met Het Zuidelijk Toneel in Eindhoven.