03 september 2007

Première Citytrip



Excursies zijn kort en hevig; je doet indrukken op, meestal meer dan je aankan.

Citytrip is een excursie van auteur Filip Vanluchene naar 'de geglobaliseerde wereld'. Het vertrekpunt is een meidoornhaag van 400 jaar oud. Aan de ene kant schoendozen vol geld. Maar een spaarboekje brengt niks op. Aan de andere kant schoendozen vol ambitie:

Wij hebben de technologie ontwikkeld waarmee de taalverschillen compleet wegvallen. Ge brengt iets in, ik zal maar zeggen in het Duits en uw partner krijgt het door in het Bulgaars, in het Zweeds, in het Hebreeuws, al naargelang. In een fractie van een seconde verschrompelt de toren van Babel tot stof en as. En het kan allemaal in het volume van een appel, een ei. Een gedrukte schakeling, een siliciumprocessor van een vingernagel groot en een paar dozijn halfgeleiders. Een technologisch mirakel dat de wereld compleet kan veranderen.
Nieuwe autostrades – van asfalt, van bits en bytes – bieden een uitweg, van het Neanderthal naar Flanders Language Valley. De weg naar de top is eenzaam - New York, New York! -, de tol wordt collectief betaald.

Het vervolg is louter speculatie. En het stopt nooit, van Kyoto tot Veurne klinkt de genadeloos frivole soundtrack van de vooruitgang.

Alles wordt belangwekkend.

Tekst: Filip Vanluchene
Regie: Lucas Vandervost
Met: Dirk Buyse, Jurgen Delnaet, Bob De Moor
Dramaturgie: Claire Swyzen
Licht: Willy Wtterwulghe
Klankdecor: George De Decker
Techniek: Willy Wtterwulghe, Neil Cruysberghs,Veerle Nijs, Ron Van Eycke, Tom Van de Oudeweetering
Productie: theaterMalpertuis - De Tijd