04 april 2006

De theaterdinges die wel aanslaat

Bart Bogaert (theaterprogrammatie CC De Steiger, Menen) is het helemaal niet eens met Geert Sels/De Standaard:

In De Standaard van 28 maart ll. brengt recensent Geert Sels verslag uit van de door hem bezochte theatervoorstelling De Falloforen (Tonic / Malpertuis). Dat de man zich niet echt geamuseerd heeft, blijkt al uit de weinig verhullende titel. Hij wou duidelijk ten alle prijze vermijden dat nog meer mensen op het idee zouden komen deze productie te gaan bekijken. En dat is jammer.

Vorige vrijdag was Tonic te gast in het cultuurcentrum van Menen. Gelukkig voor Sels kwamen slechts 60 'diehards' opdagen voor deze 'overbodige voorstelling'. En wat bleek: De Falloforen sloeg aan, en hoe!! Zelden een publiek zo intens weten genieten van een portie absurd theater. Dat dit wat wil zeggen, weet iedereen die een beetje thuis is in het genre. Dat het niet elke avond even goed lukt, zullen de makers graag toegeven. Meer nog dan bij klassiekere theatervormen is de mate waarin dit soort voorstelling aanslaat, afhankelijk van 'de omstandigheden van het moment'. Dat de mensen van Tonic het aandurven om -ondanks het succes van hun repertoirestukken- deze nieuwe richting uit te gaan, getuigt van moed. Het is dit soort makers die het theaterlandschap zuurstof geven.
Het genre zal altijd zijn voor- en tegenstanders hebben, maar van een gedegen recensent mogen we toch een klein beetje meer zin voor nuance verwachten. Kan iemand Geert Sels op het idee brengen volgende keer zijn persoonlijke mening in een ruimer kader te plaatsen? Dit is niet allen een kwestie van journalistiek fatsoen, maar van elementair respect voor het werk van een ploeg integere theatermakers.